Wij voorzien ondernemers
op daadkrachtige en creatieve wijze
van specifiek advies en oplossingen
Finc Accountants staat ondernemers uit Midden-Brabant bij als partner op de volgende gebieden:

• Administratief
• Financieel
• Fiscaal - juridisch

Uw belang als ondernemer staat altijd centraal. Ons doel is om samen succesvol te ondernemen en verder te groeien.

Samen ondernemen? Contact »

Ook in 2016 innoveren met financial support uit WBSO en RDA

wo 30 september 2015 11:09

Innoveren met financiële steun

Wijzigen WBSO en RDA

 Op Prinsjesdag is het Belastingplan voor 2016 gepresenteerd met de volgende wijzigingen voor 1-1-2016. Deze laat positieve ontwikkelingen zien als het gaat om het stimuleren van innovatiekracht bij ondernemers.

Bent u als ondernemer van plan of reeds gestart met technische innovatie, dan juicht de overheid dit van harte toe en biedt zelfs mogelijkheden voor financiële support. Dit doet de overheid met de beschikkingen WBSO en RDA, welke samengevoegd worden in 2016. 

Vanaf 2016 kan WBSO aangevraagd worden voor 2 soorten innovatieve projecten. Dit zijn de projecten met betrekking tot technisch-wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van technisch nieuwe fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur. (Tot en met 2015 was het ook mogelijk om WBSO aan te vragen voor het uitvoeren van een analyse van de technische haalbaarheid of technisch onderzoek).

Samenvoegen WBSO en RDA

Vanaf 2016 zijn de WBSO en RDA beschikkingen samengevoegd en wordt het totale fiscale voordeel verrekend in de loonheffingen. Interessant voor bedrijven die (nog) geen winst behalen of in het verleden compensabele verliezen hebben opgebouwd, waardoor het fiscale voordeel van de RDA pas in de toekomst gerealiseerd zou gaan worden. Het fiscale voordeel van de RDA wordt nu direct in het lopende jaar gerealiseerd.

Door deze samenvoeging gaat ook het forfait van de RDA veranderen. Het forfait wordt een opslag op het S&O uurloon. Het forfait bedraagt vanaf 2016 € 10 per S&O uurloon met een maximum van 1.800 uren. Bij de overige S&O uren bedraagt het forfait € 4 per uur. Het voordeel van het RDA forfait is dat de bedrijven die hiervan gebruik maken, naast de verplichte S&O administratie geen RDA administratie hoeven bij te houden. Het blijft ook mogelijk te kiezen voor de werkelijke kosten en uitgaven. De keuze die een bedrijf maakt bij de eerste WBSO/RDA aanvraag met betrekking tot de RDA geldt voor het gehele kalenderjaar.

Voor zelfstandigen die minimaal 500 S&O uren maken in 2016 blijft een vaste aftrek van toepassing.

Tarieven

Het tarief voor de WBSO van de eerste schijf bedraagt in 2016 32%, voor starters is dit 40%. De grens van de eerste schijf is verhoogt naar € 350.000 S&O (loon) kosten. Het tarief van de tweede schijf is 16%. De tweede schijf is vanaf 2016 ook onbeperkt.  Voor zelfstandigen geld een vaste aftrek van € 12.484 in de inkomstenbelasting. Starters kunnen gebruik maken van een extra aftrek van € 6.245.

Wilt u meer weten over deze beschikkingen of heeft u advies nodig bij uw aanvragen, neem contact op met onze adviseur: Danielle Verhagen, belastingadviseur, danielle@fincaccountants.nl

Bekijk het complete nieuwsoverzicht
Deel dit bericht via: