Wij voorzien ondernemers
op daadkrachtige en creatieve wijze
van specifiek advies en oplossingen
Finc Accountants staat ondernemers uit Midden-Brabant bij als partner op de volgende gebieden:

• Administratief
• Financieel
• Fiscaal - juridisch

Uw belang als ondernemer staat altijd centraal. Ons doel is om samen succesvol te ondernemen en verder te groeien.

Samen ondernemen? Contact »

Prinsjesdag 2018, een dag met impact voor ondernemers

vr 21 september 2018 12:09

Een wijziging van het belastingstelsel kunnen we het niet noemen, maar de aangekondigde fiscale aanpassingen vanaf 2019 hebben wel grote impact. Heel wat bestaande rekenmodellen en ondernemingsstructuren zijn aan een heroverweging toe en het lijkt erop alsof nu ‘the moment of change’ daar is. De meeste wijzigingen zijn één op één gelijk aan de maatregelen die de huidige regering heeft afgesproken in het regeerakkoord 2017-2021 “Vertrouwen in de toekomst”. Dus op dat vlak weinig tot geen verrassingen. Echter de aankondiging van de minister om ondernemers te gaan beperken in het lenen uit de eigen B.V. leverde, naast het hoofdpijndossier ‘dividendbelasting’, de meeste commotie op bij het MKB in Nederland.

Finc-fiscalist Marco Leijten geeft zijn visie op een ‘rumoerige’ Prinsesdag.

Belasting arbeid omlaag en afbouw hypotheekrente
De belasting op arbeid gaat omlaag. In drie jaar tijd worden de inkomstenbelastingtarieven afgebouwd naar uiteindelijk een twee-schijvensysteem. Het basistarief voor een jaarinkomen tot € 68.507,- zal in 2021 37,05% bedragen. Het tarief voor inkomen daarboven wordt uiteindelijk 49,5%. Daar tegenover staat dat het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken vanaf 2020 versneld wordt afgebouwd tot uiteindelijk 37,05% in 2023.

Aftrekposten beperkt
Ook voor aftrekposten, zoals alimentatie, zorgkosten, ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling geldt de komende jaren eenzelfde versnelde afbouw van het aftrekpercentage. Uiteindelijk kunnen in 2023 aftrekposten tegen slechts 37,05% in aftrek worden gebracht door de belastingbetaler.

Dividendbelasting op de schop
De discussie rondom de afschaffing van de dividendbelasting hebt u ongetwijfeld meegekregen. Het gat in de begroting dat door de afschaffing ontstaat wordt opgevuld met een kleinere daling van het vennootschapsbelastingtarief voor winsten boven € 200.000. Werd in het regeerakkoord nog gesproken over een verlaging van dat tarief tot 21% in 2021, in het belastingplan daalt het tarief tot 22,25%.

Afschrijving bedrijfspand
Ondernemers met een B.V. worden beperkt in de afschrijving op hun bedrijfspand. Vanaf 2019 is afschrijving op een gebouw alleen nog mogelijk tot 100% van de WOZ waarde, ongeacht of het pand in eigen gebruik is.

Forse rem op lenen uit eigen B.V.
Maar de meest schokkende maatregel staat niet in het Belastingplan 2019. In brief van de minister en staatssecretaris van Financiën waarin het Belastingplan 2019 wordt aangeboden, is aangekondigd dat het kabinet “excessief” lenen bij de eigen vennootschap wil ontmoedigen. Het kabinet is voornemens om in het voorjaar van 2019 een wetsvoorstel met de volgende strekking aan te bieden: met ingang van 2022 wordt lenen boven € 500.000  van de DGA bij de eigen BV als inkomen uit aanmerkelijk belang aangemerkt (belast dus tegen 26,9%!!). Een ongekend harde maatregel voor ondernemers. De vraag blijft natuurlijk of het wetsvoorstel ‘groen licht’ zal krijgen in het komende jaar.

Lees hier een uitgebreid artikel over Prinsjesdag en de consequenties die het mogelijk heeft voor u als ondernemer.

In gesprek met Marco Leijten over de uitkomsten van Prinsjesdag, neem gerust contact met hem op via marco@fincaccountants.nl

Foto: ANP

Bekijk het complete nieuwsoverzicht
Deel dit bericht via:
Voor meer informatie over dit bericht:
Marco Leijten LL.B RB
M 06 53 15 86 65
T 0416 67 51 50

Waarom Finc

Uw branche & úw onderneming centraal in onze dienstverlening
Pro-actief en transparant dat is samen ondernemen
Visie op korte en lange termijn actuele kennis van de regio
Daadkrachtig advies van toekomstgerichte specialisten

Meld u aan voor actuele nieuwsberichten