Wij voorzien ondernemers
op daadkrachtige en creatieve wijze
van specifiek advies en oplossingen
Finc Accountants staat ondernemers uit Midden-Brabant bij als partner op de volgende gebieden:

• Administratief
• Financieel
• Fiscaal - juridisch

Uw belang als ondernemer staat altijd centraal. Ons doel is om samen succesvol te ondernemen en verder te groeien.

Samen ondernemen? Contact »

Vastgoed BV en de BOR, de deur op een kier?

vr 29 april 2016 20:04

De Hoge Raad heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de toepassing van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR, vrijstelling Schenk- en Erfbelasting) op de schenking van een aandeel in vastgoed-bv’s. In deze specifieke zaak ging het om een bijzondere situatie van een familie-bv met maar liefst 350 verhuurde winkelpanden. Binnen de bv's zijn verschillende medewerkers in dienst die beschikken over een gespecialiseerde kennis en ervaring op het gebied van vastgoed. Al met al kwalificeerde de rechtbank deze familie-bv als een materiële onderneming, waardoor bij de schenking van 1/100ste certificaat de BOR toegepast kon worden. Een flink belastingvoordeel!

Een interessante uitspraak. Het is een van de eerste Hoge Raad-uitspraken in het kader van de BOR en het wel of niet drijven van een onderneming door een vastgoed-bv. Alle activiteiten rondom de verhuur, het rendement en de grootte van de portefeuille hebben hier de doorslag gegeven. In veel gevallen echter is deze regeling niet van toepassing en vaak oordeelt de rechter dat het gaat om vastgoed-beleggen. Toch zal deze uitspraak toepassing van de BOR in de praktijk vermoedelijk wat vergroten.

Besluit Hoge Raad

Op de verhuur van het vastgoed wordt een aanzienlijk rendement gehaald (20%). Het rendement bestaat uit de huuropbrengsten en de waardestijging van het vastgoed. Dit wordt door de Hoge Raad gezien als een rendement dat bovengemiddeld is en dat niet behaald zou kunnen worden door normaal vermogensbeheer. Het geheel van alle verhuuractiviteiten wordt daardoor gezien als een onderneming.

Belastinguitstel en -besparing

Betrokken partijen behalen in deze zaak een mooi resultaat. Door het aanwezig zijn van een onderneming kan de aanmerkelijk belangclaim op de certificaten worden doorgeschoven naar de begiftigden (uitstel 25% aanmerkelijk belangheffing) en kan de ruime vrijstelling van de BOR op de schenking worden toegepast (100% vrijstelling tot € 1 miljoen en 83% vrijstelling boven € 1 miljoen). Hierdoor wordt een besparing en uitstel van belasting gerealiseerd van ruim 36%.

Ben u benieuwd hoe uw situatie beoordeelt kan worden? Neem vrijblijvend contact op met Marco Leijten, belastingadviseur, via marco@fincaccountants.nl.

Bekijk het complete nieuwsoverzicht
Deel dit bericht via: