Wij voorzien ondernemers
op daadkrachtige en creatieve wijze
van specifiek advies en oplossingen
Finc Accountants staat ondernemers uit Midden-Brabant bij als partner op de volgende gebieden:

• Administratief
• Financieel
• Fiscaal - juridisch

Uw belang als ondernemer staat altijd centraal. Ons doel is om samen succesvol te ondernemen en verder te groeien.

Samen ondernemen? Contact »

BTW-belaste verhuur? Vraag huurder gebruiksverklaring voor 28-1

do 19 januari 2017 15:01

Bezit u onroerend goed dat u btw-belast verhuurt? Controleer dan deze maand of uw huurder afgelopen jaar aan de voorwaarden heeft voldaan. Vraag uw huurder dit ook schriftelijk te bevestigen.

Belaste verhuur
U kunt alleen kiezen voor het btw-belast verhuren van uw onroerend goed als uw huurder het pand voor ten minste 90% voor btw-belaste prestaties gebruikt. Doet u huurder dat niet (langer), dan moet u over het algemeen vrijgesteld verhuren.

Let op! Is de huurder een werkgeversorganisatie, makelaar (onroerende zaken), reisbureau, arbodienst, postvervoerder of radio- of televisieorganisatie, dan is een gebruik van ten minste 70% voor btw-belaste prestaties al voldoende.
Als een huurder in 2016 niet heeft voldaan aan het 90%- (of 70%-) criterium dan hoeft u niet meteen de huur met terugwerkende kracht te corrigeren naar btw-vrijgestelde verhuur. Belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat de huurder tevoren redelijkerwijs niet heeft kunnen voorzien dat hij niet aan het criterium zou voldoen. De adivseurs van Finc kunnen u informeren over de voorwaarden.

Gebruiksverklaring huurder
Een huurder die in 2016 een pand niet voor ten minste 90% (of 70%) voor belaste prestaties heeft gebruikt, moet de verhuurder daarvan uiterlijk 28 januari 2017 op de hoogte brengen door middel van een door hem ondertekende verklaring. Een afschrift van deze verklaring moet de huurder ook naar de Belastingdienst zenden.

Tip: Er zijn weinig huurders die van deze verplichting op de hoogte zijn. Vraag daarom zelf aan uw huurder om uiterlijk 28 januari 2017 aan u schriftelijk te verklaren dat hij uw pand voor ten minste 90% (of 70%) voor belaste prestatie heeft gebruikt.

Gevolgen niet langer belast verhuren
Als u niet langer belast kunt verhuren, heeft dit gevolgen voor uw inkoop-btw op bijvoorbeeld onderhoud. Deze is dan niet langer aftrekbaar. U kunt zelfs te maken krijgen met het gedeeltelijk herzien van de btw die u destijds bij de aankoop van het pand in aftrek heeft gebracht.
Overleg met onze adviseurs over de gevolgen van de overgang van btw-belaste naar btw-vrijgestelde verhuur in uw specifieke situatie.

Bekijk het complete nieuwsoverzicht
Deel dit bericht via:
Voor meer informatie over dit bericht:
Arno van Oosterhout AA
M 06 12 43 79 77
T 0416 67 51 50

Waarom Finc

Uw branche & úw onderneming centraal in onze dienstverlening
Pro-actief en transparant dat is samen ondernemen
Visie op korte en lange termijn actuele kennis van de regio
Daadkrachtig advies van toekomstgerichte specialisten

Meld u aan voor actuele nieuwsberichten