14 januari 2020

Dennis behaalt de titel Executive Master of Business Valuation

Ondernemers helpen de bedrijfswaarde te vergroten is wat Dennis wil bereiken met zijn nieuwe kennis over bedrijfswaardering

Waarderen van bedrijven; een persoonlijke uitdaging

Finc Accountants uit Waalwijk is sinds kort een waarderingsdeskundige rijker. Dennis Ligthart is al jaren als accountant werkzaam bij Finc, maar in december jl. heeft hij de titel Executive Master of Business Valuation behaald. Dennis vertelt: “Nadat ik mijn accountantstitel had behaald, zei ik dat ik nooit meer zou gaan studeren”. Ooit is hij begonnen op de mavo, maar anno 2020 heeft hij een universitaire studie afgerond en mag hij zich officieel Register Valuator noemen.

Het ‘hoe’ van bedrijfswaardering

Een paar jaar geleden hielp Dennis collega Edward Gaakeer RA, met een opdracht voor Finc Corporate Finance. Hij werkte aan een model, waarbij hij de waarde van een bedrijf kon berekenen. Hij vroeg zich af: “Waarom is dit bedrijf nu zoveel waard? Welke factoren hebben invloed op de uitkomst? Welke waarderingsmethode is het meest geschikt in deze specifieke situatie?” Wat bleek? Het bepalen van de waarde van een bedrijf is een hele uitdagende klus. “Hier wil ik meer over weten!”, dacht Dennis. “Als ik mij hierin ga verdiepen wil ik wel de beste opleiding doen en hier een expert in worden”. Zo gezegd, zo gedaan en hij diende een verzoek in bij de directie van Finc Accountants voor de opleiding aan TIAS Business School Tilburg.

Wanneer een waardepaling nodig?

Afgelopen jaar heeft Dennis al veel bedrijfswaarderingen mogen doen, van zo’n hoog niveau, dat de opleiding het dubbel en dwars waard blijkt te zijn voor Dennis en Finc Corporate Finance. Dennis heeft daarbij de ambitie om het aantal waardebepalingen binnen Finc Corporate Finance te laten groeien. “Dit moet een belangrijker onderdeel worden van de totale dienstverlening van Finc”, zegt Dennis. Finc is nu al heel actief bij de aan- en verkoop van bedrijven, waarbij de waardebepaling een belangrijk onderdeel is. Maar een waardebepaling opgesteld door een waarderingsdeskundige kan ook in de volgende situaties voorkomen:

● overname en fusie
● bedrijfsopvolging
● echtscheiding
● zakelijke conflicten
● faillissement
● fiscale kwesties
● schadeberekeningen

Samen de waarde van het bedrijf vergroten

Dennis heeft de ambitie om letterlijk waarde toe te voegen met zijn expertise. Hij zegt: “Ondernemers in het MKB realiseren zich vaak niet dat ze zelf invloed hebben op de waarde van hun bedrijf. Ik wil ze graag helpen om daar gericht mee bezig te zijn.” Hij vertelt hoe hij in de eindfase van zijn opleiding bezig was met Value Based Management binnen het MKB. Dat opende zijn ogen voor de kansen en mogelijkheden die er zijn om als ondernemer zelf invloed te hebben op de waarde van je bedrijf. Hij sluit af: “Ik vind het een uitdaging om bezig te zijn met het waarderen van bedrijven. Samen met de ondernemer kijk ik graag hoe we tot het beste resultaat kunnen komen”.

terug naar nieuwsoverzicht