Audit en Assurance

Accountantsverklaring: niet altijd wettelijk verplicht

Een accountantsverklaring is een verklaring van een AA-accountant of RA-accountant over in de meeste gevallen de jaarrekening. Hierin wordt vastgelegd dat hij de financiële historie niet in twijfel trekt. Weet jij wanneer je wettelijk verplicht bent om een dergelijke verklaringen op te laten stellen? Een bedrijf is namelijk niet altijd verplicht om de jaarrekening te laten controleren. In de wet worden er drie soorten rechtspersonen onderscheiden: klein, middelgroot en groot. Alleen voor de laatste twee is een accountantsverklaring nodig, bij kleine rechtspersonen hoeft de jaarrekening dus niet per se door een accountant gecontroleerd te worden. Bij Finc Accountants hebben we hier dagelijks mee te maken. Vraag je je af of voor jouw onderneming een accountantsverklaring nodig is, neem dan contact op.

Meer informatie over Accountantsverklaring? Neem contact op!

Accountantsverklaring: wel of niet nodig?

Als je jezelf afvraagt of een accountantsverklaring nodig is, dan moet je nagaan of je voldoet aan de volgende criteria:

• middelgrote en grote rechtspersonen – wettelijk verplichte accountantscontrole;
• meerdere (3 tot 5+) besloten vennootschappen in één structuur en/of consolidatieplicht – fiscale eenheid;
• als de bank vraagt om een accountantsverklaring;
• waardering van een onderneming bij aankoop of overdracht.

Dit zijn duidelijke richtlijnen. De adviseurs van Finc kijken graag met je mee en houden natuurlijk in de gaten of je al dicht tegen deze criteria aanzit. Op basis daarvan kun jij beslissingen nemen over bijvoorbeeld een uitbreiding van je onderneming. Misschien sta je op het punt om het bedrijf van een andere ondernemer over te nemen. Weet dan dat dit gevolgen kan hebben. Misschien ben je daardoor voortaan wettelijk verplicht om een verklaring door een accountantskantoor op te laten stellen.

Waarom een accountantsverklaring?

Waarom is een accountantsverklaring eigenlijk soms vereist? Bij een accountantsverklaring controleert de accountant de jaarrekening of een ander overzicht en rapporteert hier vervolgens over door middel van zijn controleverklaring. Naast de accountantsverklaring bestaan er meerdere verklaringen. Waarom heb je een accountantsverklaring nodig en welk type verklaring is van toepassing:

• Een samenstellingsverklaring: de accountant ondersteunt de onderneming bij het opstellen van de jaarrekening.
• Een controleverklaring: de accountant geeft een oordeel over de jaarrekening met een redelijke mate van zekerheid.
• Een beoordelingsverklaring: de accountant geeft een conclusie met een beperkte mate van zekerheid.

Kloppende administratie verplicht

Als ondernemer ben je verplicht om een kloppende administratie bij te houden. Dit geldt voor iedere ondernemer, maar bij een besloten vennootschap zijn de regels nog iets strenger dan bij een eenmanszaak of vof. De administratie moet in ieder geval een balans, duidelijke winst- en verliesrekening en jaarrekening bevatten. Een accountantsverklaring is niet nodig. Als er wel een accountant betrokken is bij het opstellen van de jaarrekening moet hij daarbij wel een verklaring, tenminste een samenstellingsverklaring, afgeven. Wat de opdracht en het doel ook is, Finc Accountants zal professioneel, integer, objectief en vakbekwaam de informatie behandelen en de accountantsverklaring voor je onderneming opstellen. Zo kun jij weer verder met het waarmaken van je toekomstplannen!

Jouw specialist

drs. Wouter Dekker AA
06 10 11 43 63
wouter@fincaccountants.nl

Jouw specialist

Kelly Sleenhoff
0416 67 51 50
kelly@fincaccountants.nl

Jouw specialist

Niels Hamers RA
06 41 23 82 88
niels@fincaccountants.nl

Jouw specialist

Ruben van der Velden
0416 67 51 50
ruben@fincaccountants.nl