23 november 2021

Opnieuw coronasteun voor getroffen bedrijven

Het kabinet maakte een nieuw pakket bekend met extra financiële compensatie vanwege de nieuwe beperkende coronamaatregelen. Met deze maatregelen is een bedrag van € 1,3 miljard gemoeid.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Alle ondernemers die in het vierde kwartaal van dit jaar een omzetverlies boeken van minstens 30% kunnen een tegemoetkoming in de vaste lasten krijgen. Deze tegemoetkoming is gerelateerd aan het omzetverlies en bedraagt 85% van de vaste lasten. De omvang van de vaste lasten wordt gebaseerd op branchegegevens. Deze tegemoetkoming heet TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten).

Land- en tuinbouwsector

De bovengenoemde steunmaatregel is ook voor de land- en tuinbouwsector (OVK) beschikbaar. Deze steun wordt het vierde kwartaal van 2021 voortgezet. Er is hiervoor zo’n € 20 miljoen beschikbaar gemaakt.

Extra steun evenementen

Ook de evenementenbranche kan op extra steun rekenen. Evenementen die vanaf 10 juli 2021 verplicht geannuleerd werden, komen in aanmerking voor een subsidie van 100% van de kosten.

Cultuursector

De beperkende maatregelen treffen ook de culturele voorstellingen. Daarom wordt ook de subsidie in de cultuursector uitgebreid. Hiervoor wordt de suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten uitgebreid.

Sportsector

Ook de professionele- en amateursport heeft te maken met beperkingen vanwege corona. Voor professionele sportwedstrijden (competitieverband en losse sportevenementen) is maximaal € 36 miljoen beschikbaar vanwege verminderde kaartverkoop en voor compensatie van seizoenkaarthouders.

Mogelijke herstart NOW?

Het kabinet ziet geen noodzaak voor een tegemoetkoming in de loonkosten via NOW. Hier wordt wel op voorbereid, indien de beperkende maatregelen toch langer duren.

terug naar nieuwsoverzicht