20 februari 2020

Een flink banksaldo na de scheiding, en nu?

Ga je als vermogend stel uit elkaar, dan wappert de financiële vlag ook na de scheiding nog uitbundig. Maar voor hoe lang? En heb je het verstandig weggezet? Een goed gevulde bankrekening kan voor slapeloze nachten zorgen. Ineens ben je eindverantwoordelijk voor een vermogen én voor je eigen financiële toekomst. Je moet je verdiepen in geldzaken: hoeveel heb je nodig of hoe laat je vrij vermogen renderen? En ook: hoe richt je het fiscaal slim in?

Onverwachte belastingaanslagen

Het komt regelmatig voor dat ex-partners geen idee hebben hoe ze hiermee om moeten gaan, omdat ze nooit eerder met dit bijltje hakten. Er volgen onverwachte belastingaanslagen, die ze wellicht hadden kunnen voorkomen. Of ze zien het interen op het vermogen aan, maar weten niet hoe ze het anders moeten doen. Er is hulp nodig van iemand die er verstand van heeft.

Vier aandachtspunten

Beland je in zo’n situatie, dan is een goed advies inwinnen belangrijk. Kies altijd iemand die je voor 100% kunt vertrouwen en die alleen het beste met jou voorheeft. Samen bekijk je je nieuwe, veranderde vermogenspositie en richt je deze in. Anticiperend op jouw wensen voor de toekomst en jouw belangen.

Vier aspecten die je daarbij zeker aan bod moet laten komen, zijn:

  1. Je testament. Kom je te overlijden, wie erft dan het opgebouwde vermogen? Verander je niets na een scheiding, dan kan het betekenen dat het geld alsnog naar je ex-partner gaat in plaats van bijvoorbeeld je kinderen.
  2. Optimaliseer je te betalen belasting. Jij en je ex -partner zijn geen fiscaal partners meer van elkaar, dus wees je er bewust van in welke box welk vermogen valt en hoe de aangifte er zo gunstig mogelijk uitziet.
  3. Is het verstandig te sparen, te beleggen of te investeren? Welke risico’s wil je lopen, welke absoluut niet? Is het misschien gunstig om geld over te dragen of te schenken? Stuk voor stuk vragen die een goed adviseur met je doorneemt.
  4. Kies een objectieve partij die samen met jou een persoonlijke financiële planning opstelt. Na een scheiding, ziet de toekomst er anders uit dan toen je trouwde. Je maakt een plan waarin je zaken opneemt als: hoe lang wil of moet ik nog werken? Hoeveel financiële ruimte blijft er over als op enig moment de alimentatie stopt? Of, hoeveel financiële armslag heb ik voor reizen, een seniorenwoning of zorg, als ik met pensioen ga of hoogbejaard ben?

Graantje meepikken

Als accountantskantoor maken we helaas vaak mee dat veel adviseurs in de rij staan bij vermogende klanten, om een graantje mee te pikken. Altijd onder het mom van een goed advies. Maar let op de intenties. Ook is het verstandig na te gaan of je de administratie en belastingaangiftes zelf gaat verzorgen of aan een betrouwbare partij uitbesteedt.

Misschien zijn het niet de meest leuke dingen om over na te denken. Maar eenmaal goed geregeld, lig je niet meer wakker van je bankzaken. Sterker nog, je gaat met een gerust hart de financiële toekomst tegemoet.