Grace Inklaar en Robbert Dol

"De accountant van de toekomst kijkt verder dan de jaarrekening."

Twee jaar geleden spraken Arno van Oosterhout en Marco Leijten van Finc Accountants met Grace Inklaar en Robbert Dol van Synflows, software ontwikkelaars van workflow management systemen, voor het eerst over het Ondernemersportaal. Toen nog een idee, nu een volledig werkend systeem waarbij alle informatie voor de belangrijkste levensfases van een ondernemer op één plek inzichtelijk is. Van wat te doen bij het starten van een nieuw bedrijf, waar je aan moet denken als je gaat trouwen, wat is er geregeld voor vermogensoverdracht tijdens leven, tot arbeidsongeschiktheid, alles komt in het Ondernemersportaal aan bod.

Privézaken niet in beeld
De focus van ondernemers ligt in het contact met hun accountant vaak op het zakelijke vlak. De adviseurs van Finc Accountants merkten dit al enige jaren tijdens adviesgesprekken: “Wanneer we vragen naar privézaken, is er veelal niet bekend wat er nu allemaal wel of niet geregeld is en wat de gevolgen daarvan zijn. Bijvoorbeeld wat er met het vermogen van een ondernemer gebeurt bij overlijden, vaak is dit niet vastgelegd. Maar er zijn veel meer levensfases die van invloed zijn op de onderneming of het vermogen van een ondernemer. Dit wilden we inzichtelijk maken. Zo ontstond het idee van het Ondernemersportaal.”

De perfecte match
Finc ging op zoek naar een partner om het Ondernemersportaal te realiseren. Grace en Robbert van Synflows hebben jarenlange ervaring in het toegankelijk maken en overzichtelijk aanbieden van informatie op een veilige digitale manier. Al snel kwam er een plan op tafel om het online Ondernemersportaal samen te ontwikkelen. Grace zag meteen de meerwaarde van het Ondernemersportaal: “Als ondernemer weet ik als geen ander dat er weinig tijd is om stil te staan bij privézaken. Het Ondernemersportaal liet mij inzien dat ik nog een aantal zaken niet goed geregeld had. Het was dan ook extra mooi om te werken aan het Ondernemersportaal dat andere ondernemers helpt volledig inzicht en controle te hebben over hun privézaken.”De adviseur van de toekomst

Finc Accountants ziet dat de rol van de adviseur verandert. Een accountant wordt steeds meer een klankbord en vertrouwenspersoon van een ondernemer. Een partner die proactief meedenkt en meekijkt naar bedreigingen en kansen. Niet alleen bij de belastingaangifte, jaarrekening of administratie maar juist ook bij privézaken. Daar is waar de relatie tussen adviseur en ondernemer wordt versterkt. Dit merkt ook Marco Leijten, belastingadviseur bij Finc: “Wanneer we het Ondernemersportaal aan een ondernemer laten zien en samen bekijken welke onderdelen wel of niet geregeld zijn, komen we vaak tot mooie gesprekken en inzichten over het leven en de wensen van de ondernemer.”

Ondernemersportaal
Het Ondernemersportaal bevat een aantal thema’s waarin de belangrijkste levensfases van een ondernemer benoemd zijn zoals: gezin, trouwen, overlijden, stoppen met werken etc. Een thema krijgt een rood icoontje als er op dat gebied echt iets geregeld dient te worden. Robbert Dol, CTO bij Synflows: “Het is onze core business om complexe informatie op een veilige en overzichtelijke wijze toegankelijk te maken. Voor de realisatie van het Ondernemersportaal konden wij voor een deel gebruikmaken van bestaande technieken die wij eerder ontwikkelden voor klanten als vakbondcentrale FNV, Hypotheekvisie, gemeente Drechtsteden en mediationpartij Resolve. Zij stellen hoge eisen aan de beveiliging van hun gegevens. Dat is dan ook ons uitgangspunt geweest bij de realisatie van het Ondernemersportaal.”

Zorgeloos ondernemen
Bij veel ondernemers liggen documenten over overlijden, vermogen, arbeidsongeschiktheid, nalatenschap etc. verspreid door het huis of ergens op een computer. Het Ondernemersportaal zorgt ervoor dat er geen verrassingen meer zijn en alles op één plek te vinden is en op een laagdrempelige manier te raadplegen is. Ook nabestaanden kunnen rechten krijgen voor toegang tot het portaal. Zo hoeft er nooit onduidelijkheid te zijn en kan de ondernemer zich zorgeloos focussen op waar zijn passie ligt: het ondernemen.

Ondernemersportaal voor financieel adviseurs
Werk je als financieel adviseur, financial planner of bij een accountantskantoor en ben je op zoek naar meer grip en overzicht over alle zaken die een ondernemer raken? Wil jij als adviseur dat jouw klant zijn financiële, fiscale en juridische zaken privé goed geregeld heeft? Het Ondernemersportaal kunnen wij ook voor jou beschikbaar maken! Neem hiervoor vrijblijvend contact op met Marco Leijten, marco@ondernemersportaal.nl of Arno van Oosterhout, arno@ondernemersportaal.nl de organisatie achter het Ondernemersportaal.