22 april 2021

Waarom vrouwen op hun financiële strepen moeten staan

Praten over financiën is niet het meest gezellige onderwerp. Ik merk dat vrouwen het thema soms lastig vinden in relatie tot ex-partners of juist nieuwe partners. Let wel, dat geldt zeker niet voor alle vrouwen, maar toch waag ik er een blogpost aan. Zowel in een echtscheidingssituatie als bij het aangaan van een nieuwe relatie is het belangrijk om als vrouw op je financiële strepen te staan en op te komen voor de zakelijke kant van het verhaal. Hiermee creëer je duidelijkheid en rechtvaardigheid.

Gaat een stel uit elkaar en is er een eigen onderneming bij betrokken? Dan ligt de financiële verdeling complexer dan bij loondienst. Het kan zijn dat de ex-partner niet precies weet hoe de onderneming financieel in elkaar zit, waardoor er wordt vertrouwd op een goede afloop via de advocaat, zonder verdere verdieping in de cijfers.

Die advocaat blinkt vast en zeker uit in zijn of haar rechtsgebied, maar financiële expertise is écht wat anders. De jaar- en omzetcijfers van een bedrijf analyseren en interpreteren, begrijpen hoe het eigen vermogen is opgebouwd of hoe de pensioenen en deelnemingen geregeld zijn, vergen een financiële en fiscale achtergrond. Hoe worden de aandelen gewaardeerd? Hoe zit het met de pensioenopbouw? Het aanmerkelijk belang? Hoe ziet de belastingaangifte er nu uit en hoe na de scheiding?

Daar is een heldere uitleg voor nodig met goed advies. Liefst van een onpartijdige expert. Krijg je die niet, eis die dan op als ex-partner. Zie dat niet als een motie van wantrouwen of ‘gedoe’, maar als een voorwaarde voor een eerlijke afwikkeling en laat emotie niet de boventoon voeren.

Wat als er een nieuwe partner in het spel is?
Niet alleen bij scheidingen maar ook bij het samenwonen met een nieuwe partner blijken de financiën een ingewikkeld onderwerp om aan te snijden. Ga je samenwonen of trouwen en reageert je partner vaag op vragen over zijn financiën, dan mag je gerust een gezonde achterdocht hebben. Wees alert, want het kan op een grote teleurstelling uitdraaien als blijkt dat je nieuwe liefde een rugzak aan financiële sores meeneemt, terwijl je zelf de zaken op orde hebt.

Zo ontmoette ik onlangs een vrouw die plannen had om te gaan samenwonen. Ze wilde  haar nieuwe partner echter niet te veel lastigvallen met privé vragen over geld. Wellicht omdat ze vreesde voor scheurtjes in het liefdesleven of het verpesten van de sfeer. Ze merkte dat er een flinke alimentatielast op zijn schouders rustte, hij meerdere bv’s bezat en een forse schuld afloste, maar écht doorvragen liet ze achterwege. En dat terwijl haar nieuwe partner huiverig was om openheid van zaken te geven. Toch hebben we samen alles op een rij gezet. Dit resulteerde in duidelijke afspraken en een sterkere basis voor hen allebei. Nu konden ze samen écht een goede start maken.

Vertrouwen
Naar mijn idee ligt vertrouwen en een bepaalde openheid van zaken aan de basis van een goede relatie. Dat wil niet zeggen dat je alles hoeft te vertellen, te delen en te verantwoorden. Maar als je gezamenlijk de lasten betaalt van een gezamenlijke rekening, dan is het fijn om te weten dat het voor beiden haalbare kaart is.

Bovendien gaat iedereen anders met geld om en ook daarin moet je aan elkaar wennen. Het Nibud heeft zelfs een instrument om te kijken of je een financiële match bent. Ben je dat niet, dan is het wellicht slim om de financiën gescheiden te houden.

Maar of het nu om een echtscheiding gaat of juist om die nieuwe liefde, sta op je strepen als het om de financiën gaat en schroom niet advies in te winnen. Het kan veel ellende en teleurstelling voorkomen.

Edward Gaakeer RA

Meer weten? Bel mij op 06 53 39 04 99 of mail mij via edward@finccorporatefinance.nl