25 augustus 2020

Fiscaal voordeel partneralimentatie op de schop

Het jaar 2020 gaat de boeken in als het jaar van de pandemie. Met COVID-19 staat onze gezondheid op het spel, evenals onze economie. Maar ook menig relatie lijdt eronder. Het verplicht op elkaars lip zitten, het thuiswerken en de algehele ontregeling kan zijn tol eisen. Zodanig, dat een echtscheiding erop volgt.

Partneralimentatie
Onherroepelijk komt dan de financiële afwikkeling op je af. Met wellicht een regeling voor partneralimentatie. Daar is sprake van als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap aanging. Je bent dan verplicht na de scheiding tijdelijk financieel voor elkaar te zorgen, bijvoorbeeld als een van de partners meer verdient dan de ander. Fiscaal mag de betalende partij deze aftrekpost meenemen in zijn of haar aangifte inkomstenbelasting, dat levert fiscaal voordeel op. De ontvangende partij betaalt een progressief belastingtarief: hoe hoger de totale inkomsten aan alimentatie, hoe hoger de belasting. (Zie ook een eerdere blogpost over dit onderwerp)

Fiscaal voordeel neemt af
2020 is op het gebied een partneralimentatie een bijzonder jaar. Niet alleen wijzigde de duur van partneralimentatie van 12 jaar naar maximaal 5 jaar, ook gaat het mes in de belastingaftrek voor de betalende partij. Voor betalende partners met inkomens uit het hoogste belastingtarief heeft dat gevolgen. Het kabinet besloot de fiscale aftrek met ingang van dit jaar te verlagen van 51,75% naar 46%. En dan zijn we er nog niet. Per jaar zal het percentage verder worden afgebouwd, en wel op de volgende manier:

Jaar: Aftrekpercentage:
2020 46%
2021 43%
2022 40%
2023 37,05%

Maak een rekensom
Het effect op de financiële draagkracht is merkbaar. Per jaar zal er netto minder overblijven voor de betaler, omdat het belastingvoordeel minder wordt. De vraag is of de afgesproken alimentatie ook de komende jaren nog op te brengen is. Ook voor de ontvangende partij is dit belangrijk, met het oog op mogelijke toeslagen.

Ik adviseer daarom een zuivere rekensom te maken en verder te kijken dan de situatie van vandaag. Bij het vaststellen van de partneralimentatie, zul je ook de toekomstige lagere belastingaftrek en daarmee het voordeel dat je misloopt, mee moeten nemen.

Als je al met partneralimentatie te maken hebt
Ook ex-partners die al even uit elkaar zijn raad ik aan de situatie opnieuw tegen het licht te houden. Wellicht baseerde je het huidige bedrag voor alimentatie op de maximale aftrek van 51,75%. Nu dat gaat veranderen voel je dat in je portemonnee. Immers, je besteedbaar inkomen neemt af nu het belastingvoordeel lager uitpakt.

Zelfstandig ondernemerschap
Ben je zelfstandig ondernemer, dan heb je wellicht ook nog last van de coronacrisis. Hoe zijn de ondernemersresultaten? Gaat het minder of juist beter? Zoek een goede, onpartijdige expert die met je meerekent en met je meedenkt. Is er inderdaad een reden om de afspraken te herzien? Zoek dat eerst goed uit, voor jij of je ex-partner elkaar in de rechtbank zien omdat het op de spits gedreven wordt. Die stressvolle weg kun je voorkomen door nu al (nieuwe) reële afspraken te maken.

Edward Gaakeer

Meer weten bel mij op 06 53 39 04 99 of mail mij via edward@fincaccountants.nl