Yvonne Keasberry

"Als de financiële context klopt kunnen wij met een gerust en warm hart doen waar we goed in zijn."

Verscholen tussen de bomen, pal naast De Efteling, ligt Villa Pardoes. Een oase van vrolijk ingerichte huisjes, waar gezinnen met een ernstig zieke zoon of dochter bij kunnen tanken. Even een week weg van ziekenhuizen, dokters en behandelingen. Samen nieuwe dingen beleven in een sprookjesachtige omgeving.

Achter de schermen
9 stafleden en 240 vrijwilligers leggen op deze manier jaarlijks 600 gezinnen in de watten. Dat vraagt om een geoliede organisatie. Maar ook om voldoende financiële middelen. Saskia Witlox, werkzaam als boekhouder en activiteitencoördinator, vertelt: “Elk jaar staan we voor de uitdaging om op eigen kracht 1,6 miljoen euro binnen te halen om de Villa in stand te houden.”

Communities en tikkies
Fondsenwerver Gert-Jan van Boxel heeft er een pittige job aan: “Die zelfstandigheid is de charme van onze stichting, maar we moeten het wel allemaal zelf doen. Met in Nederland ongeveer 600 goede doelen met een ANBI-status, is zichtbaarheid cruciaal. Onze ambities zijn grotere landelijke bekendheid krijgen en digitale innovatie. Hoe fijn is het als mensen acties op touw kunnen zetten met een kant en klaar platform, inclusief tikkie-mogelijkheid? Ook geloven we in het creëren van communities. Dat past bij de jongere generatie, die we graag betrekken in het Villa Pardoes-verhaal. Daarnaast leert data ons hoe we zaken het beste aan kunnen pakken.”

Reputatie
Wouter Dekker van Finc Accountants haakt erop in: “Villa Pardoes is volop in beweging. Sinds 2018 zijn wij hun accountant. De stichting ligt ons na aan het hart. Natuurlijk omdat hun werk tot ieders verbeelding spreekt, maar ook omdat Villa Pardoes een begrip is in onze regio; we zijn ermee opgegroeid.

Maar we doen meer. Als accountants delen we onze kennis en denken mee over hoe Villa Pardoes nog professioneler wordt. We kijken kritisch, samen met de raad van toezicht en het bestuur. Als accountant zijn we natuurlijk medeverantwoordelijk voor hun reputatie. Controles, jaarrekeningen of verslaglegging, alles moet 100% in orde zijn. Bij twijfel doneren mensen niet. Daarbij ligt de lat hoog. Bijvoorbeeld om het CBF-predicaat te mogen behouden of de ANBI-status; het keurmerk dat voor donateurs aftrek van belasting mogelijk maakt.”

 

Met een warm hart doen waar we goed in zijn!
Yvonne Keasberry, bestuurder van Villa Pardoes: “Meer dan ooit, en terecht, zijn transparantie, betrouwbaarheid en professionaliteit belangrijke thema’s voor goede doelen organisaties zoals Villa Pardoes. Finc speelt hierin een belangrijke maatschappelijke rol. Zowel als samenwerkingspartner als ook voor de samenleving. Als de financiële context klopt kunnen wij met een gerust en warm hart doen waar we goed in zijn: gezinnen met zorgen om hun zieke kind, onvergetelijke herinneringen laten maken.”

RKC Waalwijk – FC Groningen
Ondertussen bedenken ze bij Villa Pardoes volop acties rond hun zichtbaarheid.
Gert-Jan: “Zo schreven we een wedstrijd uit onder 600 kinderen: ontwerp een wedstrijdtenue voor voetbalclub RKC Waalwijk en denk aan Villa Pardoes. Lianne uit Groningen won. Het elftal van RKC Waalwijk droeg haar design op hun shirts tijdens een wedstrijd RKC Waalwijk – FC Groningen. De Groningse verdediger Bart van Hintum speelde ook. Hij kent ons uit eigen ervaring. Met zijn gezin verbleef hij in Villa Pardoes, toen zijn dochtertje ernstig ziek was. Maar ook met het organiseren van sportevenementen met bekende sporters trekken we de aandacht.”

Elkaar versterken
Het zijn slechts een paar voorbeelden waarmee Villa Pardoes aan de weg timmert. Gert-Jan: “We moeten creatief blijven en mee met onze tijd. Het werk is intensiever dan vroeger, maar ook leuker. “En het is mooi om de dwarsverbanden bij Villa Pardoes-evenementen te zien. Hoe onze eigen lokale netwerken elkaar ook weer versterken”, vult Wouter aan.

Het verschil maken
Uiteindelijk draait het natuurlijk maar om een ding: gezinnen die ene, ontspannen week geven. Saskia beaamt het: “We lachen hier veel, al klinkt dat gek. Maar dat is nodig om het vol te houden. Toen ik bij Villa Pardoes begon wilde ik na een half jaar al stoppen. Het leed greep me zo aan. De toenmalige directeur begreep me. Maar hij zei ook: de situatie van een ziek kind kunnen wij niet veranderen, maar we kunnen wél het verschil maken in hun jonge levens. Die manier van omdenken helpt ons elke keer weer om vol overgave alles te geven.”

Jouw specialist

drs. Wouter Dekker AA
06 10 11 43 63
wouter@fincaccountants.nl