Financial Director Hans van Kleef

"De open communicatie is erg waardevol"

Het familiebedrijf DRI is al ruim 35 jaar een toonaangevende expert op het gebied van rubber grondstoffen met zusterondernemingen in Rusland en de Verenigde Staten. De oorsprong van de onderneming ligt in de tijd van de florerende schoenindustrie in Waalwijk. Toen werd er door de oprichter nog langs de fabrieken gegaan om rubberafval op te halen en door te verkopen. Met het verdwijnen van de schoenfabrieken, begon De Ruijter in de bandenindustrie. Tegenwoordig herbewerken ze rubber grondstoffen naar een halffabricaat welke geschikt is als alternatieve grondstof voor de productie van industriële banden, automotive- en technische rubberproducten.

‘Een misvatting is dat we gebruikte banden recyclen. We herbewerken rubber dat nog de eigenschappen heeft van natuurrubber zoals het geoogst wordt. Je moet je voorstellen dat het rubber hier met containers tegelijkertijd binnenkomt en er weer uitgaat: 30.000 ton per container in zo’n 1200 containers per jaar. Daarnaast monitoren we met onze technische afdeling de kwaliteit van onze producten en helpen we klanten bij het oplossen van rubbertechnische vraagstukken.

In het voorjaar van 2017 zijn we gebruik gaan maken van de diensten van Finc Accontants. Ze verzorgen voor ons de jaarrekeningcontrole en ik kan altijd bij Wouter – mijn vaste adviseur – terecht als ik advies nodig heb. Ik kan hele specifieke zaken met hem bespreken, dat zie ik echt als een meerwaarde. Dit is natuurlijk niet dagelijks nodig, we zijn per slot van rekening vakgenoten, maar af en toe is het gewoon prettig om een andere partij er met een frisse blik tegenaan te laten kijken.

Ik kan altijd rekenen op de brede kennis van Wouter. Onlangs hebben we samen gekeken naar het werkkapitaal van onze fabriek in het buitenland en de leaseconstructies die we voor de machines daar gebruiken. Bij Finc is naar mijn idee de kijkrichting net iets anders. Zo moest ik het eerste jaar dat we samenwerkten tussentijds bepaalde overzichten aanleveren. Dat was ik toen nog niet gewend, een accountant die actief meedacht. Pas achteraf ben ik daar het nut echt van gaan inzien. Die bewuste overzichten heb ik vorige week nog gebruikt! Bovendien houdt Finc in de communicatie rekening met het feit dat we een Amerikaanse accountant in dienst hebben. Ook heel waardevol: als er een keer iets dreigt mis te gaan, wordt het rustig opgepakt en geen paniek gezaaid.

In het samen optrekken is het van belang dat je weet wat er staat te gebeuren. Er zijn geen geheimen voor elkaar, dat vind ik belangrijk. Op een open manier communiceren voegt alleen maar waarde toe. En gegevens tegen elkaar aanhouden, heeft als resultaat dat er een win-win situatie ontstaat. Het betreft altijd een verbetering, zodat je er allebei wat aan hebt.’