6 mei 2021

“Met het minderheidsbelang werd Finc een deel van mezelf, al was dat gevoelsmatig al jaren zo.”

Richard Jonkers is al twintig jaar werkzaam bij Finc en een klassiek voorbeeld van hoe je kunt doorgroeien van stagiair tot mede-eigenaar. Vanaf januari dit jaar is hij als directielid ook mede-eigenaar van Finc. In deze blog vertelt hij over zijn eigen ervaring met de financiering van een minderheidsbelang.

Vanuit de schoolbanken had ik niet meteen de ambitie om eigenaar te worden van een accountancykantoor, maar mijn loopbaan bij Finc bracht daar verandering in. In 2000 startte ik als stagiair binnen de accountancy. Daarna bleef ik er 4 dagen in de week werken en studeerde ik 1 dag per week HBO Bedrijfsadministratie. Later werd dit opgevolgd door een opleiding tot accountant en adviseur bedrijfsopvolging. Mijn loopbaan laat al zien dat Finc al jarenlang ontwikkeling stimuleert en faciliteert.

Mijn loyaliteit aan Finc zorgde ervoor dat ik, samen met Dennis Ligthart in 2017 startte met een driejarig traject om toe te treden tot de directie. Mede door de coachende rol van de directie heb ik dit traject als zeer leerzaam ervaren en hiermee de eerste stappen richting het ondernemerschap gezet.

Nooit wakker gelegen

Medio 2020 kwam de vraag of ik wilde participeren in Finc. En natuurlijk zei ik ja! Het is een mooie stap en een bekroning op jarenlang dienstverband. Het feit dat ik al jarenlang samenwerkte met de bestaande eigenaren maakte deze stap bovendien makkelijker. Ik wist welke koers er werd gevaren.

Die situatie gaf mij comfort en maakte de stap naar ondernemerschap makkelijker. Door te participeren werd Finc een deel van mezelf, ook al was dat gevoelsmatig natuurlijk al jaren zo. Ik heb er sinds mijn besluit nooit een nacht van wakker gelegen.

Financiering van minderheidsbelang

Dennis en ik namen een aandelenbelang van de drie zittende aandeelhouders.” De financiering van dit minderheidsbelang legden we voor aan onze huisbankier. Over het algemeen is een minderheidsbelang voor banken lastiger te financieren omdat er geen overheersende zeggenschap is. Er zijn alternatieve financieringsmogelijkheden, maar als ondernemer in de dop wilde ik me liefste laten financieren door de bank die Finc heel goed kent. Dit adviseren we onze eigen klanten ook.

Ondernemingsplan

Financiering van minderheidsbelangOm onze participatie bij de bank te onderbouwen, schreven Dennis en ik een ondernemingsplan. Dit doen we natuurlijk regelmatig voor onze klanten en ik schreef er eerder zelfs al een blog over dus nieuw was het niet. Maar wel íets spannender want nu was het voor onszelf!

In het ondernemingsplan beschreven we onder andere onze visie op de brancheontwikkelingen, de investering in automatisering en de transitie die Finc doormaakt naar een adviesorganisatie. Ook kwam onze visie op personeel aan bod en de reden waarom wij als lokaal kantoor een WTA-vergunning hebben om wettelijke controles te verrichten. En, niet in de laatste plaats: de financiële onderbouwing bestaande uit balans-, resultaat en liquiditeitsprognoses.

Ons plan werd positief ontvangen waardoor de doorlooptijd van de financieringsaanvraag aanzienlijk korter werd. Dat mochten we eigenlijk ook wel verwachten, want als wij als accountants geen goede financieringsaanvraag kunnen voorleggen, wie dan wel?

Goed verplaatsen in persoonlijke situatie

Per 1 januari 2021 werden Dennis en ik officieel mede-eigenaar van Finc. We werkten al iedere dag met ondernemers en nu mag ik er mezelf ook onder scharen. Dat is veel waard, ook in het klantcontact. Als ik een klant help met een financieringsaanvraag, kan ik me goed verplaatsen in de persoonlijke situatie en de issues waarmee je te maken krijgt.

De participatie van Dennis en mij heeft overigens geen grote gevolgen voor de toekomstplannen van Finc. We staan volledig achter de koers die is ingezet waarbij we helpen om de dromen van ondernemers én van onze collega’s te laten uitkomen. Persoonlijk is mijn ondernemersavontuur nog maar net van start gegaan. Er zijn nog veel nog veel plannen en dromen om te verwezenlijken!