2 november 2021

Hoe financieel bewust zijn vrouwen anno 2021?

“Ga op je strepen staan”, schreef ik in een eerder blog. Een relaas over waarom met name vrouwen assertiever mogen zijn als het om hun financiële positie gaat, wanneer hun partner een of meerdere bv’s runt. Ook nu weer de disclaimer dat deze stelling echt niet voor elke vrouw opgaat. Velen zijn juist goed op de hoogte en regelen alles perfect. Maar met een aantal nieuwe casussen in de portefeuille, vallen me een paar zaken op die ik voor het voetlicht wil brengen. 

Die gaan niet over open deuren. Zoals de parttimefuncties van vrouwen die ongelijkheid in de hand werken, omdat zij na een scheiding minder koopkracht hebben. Of over het feit dat de carrière van de man voorrang krijgt vanwege de groeikansen of het opleidingsniveau. Of omdat hij onmisbaar is in de eigen zaak. Waar die wél over gaan is een gebrek aan financieel bewustzijn.

Als partner van een ondernemer ben je wellicht in gemeenschap van goederen getrouwd. De onderneming speelt een belangrijke rol als het om je financiële positie gaat. Nu, maar zeker bij een scheiding of bij overlijden. Heb je weinig notie van hoe de zaken geregeld zijn, dan kan dat hele vervelende gevolgen hebben.

Vijf tips om direct uit te voeren

Voor alle partners die zich zelden bemoeien met de onderneming, adviseer ik om daar vandaag nog verandering in te brengen. Enerzijds om te voorkomen aan het kortste eind te trekken bij een relatiebreuk of overlijden, anderzijds omdat je wellicht zelf zaken anders wilt regelen.

Vijf direct toepasbare tips:

  • Spreek af om de eerstvolgende keer mee te gaan bij een onderhoudsgesprek met de accountant óf initieer zelf een gesprek waarbij jullie samen aanwezig zijn.
  • Vraag je accountant hoe de financiën precies in elkaar zitten. Vraag het hemd van het lijf, daar is hij of zij voor. Welke bv’s zijn er, wie bezit welke aandelen, hoe zien de cijfers eruit? Hoe zit het er fiscaal uit? Verdiep je in hoe de vlag erbij hangt.
  • Schets scenario’s. Wat gebeurt er als een van jullie komt te overlijden? Of als er sprake zou zijn van een scheiding? Wat als je partner invalide raakt? Kijk ook naar de levensfases die voor je liggen. Als de kinderen gaan studeren, je pensioen. Een eigen onderneming zit nou eenmaal complexer in elkaar dan een loondienstverband.
  • Blijf assertief. Ook als je partner of een accountant zaken wegwuift. Misschien is iets niet van belang, maar onderzoek dat eerst zelf voor je die conclusie ook trekt.
  • Wees alert bij een echtscheiding. Advocaten nemen vaak ook financiële vraagstukken mee, maar zijn daar niet altijd voldoende deskundig in. Net zo urgent als het juridisch proces, is de waardebepaling van de onderneming. Je wilt tenslotte voorkomen dat de cijfers achter je rug om gemanipuleerd worden, nu er verdeeld moet worden. Zorg snel voor een onpartijdige financieel expert. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

Plan periodiek gesprekken in om altijd op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van de onderneming. De markt, wet- en regelgeving en ook de fiscale regels veranderen regelmatig.

Zelf juich ik het altijd toe als partners samen langskomen, we sturen er zelfs op aan. En ik denk dat elke accountant die een onpartijdig en goed advies wil geven dat doet.

Hoog tijd

Naar mijn idee is het de hoogste tijd ook als partner precies te weten hoe de bv van de ander in elkaar steekt. Wees financieel bewust, en denk actief mee hoe jullie de financiën het beste kunnen regelen. Het is tenslotte 2021.

Edward Gaakeer RA

Meer weten? Bel mij op 06 53 39 04 99 of mail mij via edward@finccorporatefinance.nl