Hans van Hoek

"De aandelen bleken fors meer waard te zijn"

Enkele jaren geleden verkochten Hans van Hoek en zijn drie compagnons hun bedrijf aan een investeerder. Ze investeerden terug in de aankopende partij door een minderheidsbelang te nemen. Tien jaar later verkocht Hans zijn aandelen weer, maar eerst liet hij de waarde hiervan checken. En dat legde hem dankzij de inspanningen van Finc Corporate Finance geen windeieren…

Hans was samen met 3 andere compagnons jarenlang actief in de P&O en HRM-markt totdat een landelijke speler interesse had om het bedrijf te kopen. Ze besloten elk om een deel van de koopsom terug te investeren in deze landelijke speler. In het geval van Hans ging het om een klein belang. Een mooie start van een investeringsavontuur.

Een avontuur werd het zeker. Hans was de laatste investeerder die werd opgevolgd en dus ook de laatste die een aanbod kreeg voor zijn aandelen. Hij besloot om het aanbod door Finc Corporate Finance te laten checken aan de hand van een waardebepaling.

Het verschil van inzicht bleef groot

Dennis Ligthart, register valuator bij Finc Corporate Finance legt uit: “Zo’n waardebepaling houdt onder andere in dat we een inschatting maken van toekomstige geldstromen en risico’s. In deze casus lag de focus met name op het wel of niet aanmerken van overtollige liquide middelen, het wel of niet toepassen van een afslag voor een minderheidsbelang en de vraag wat een normale positie van het netto werkkapitaal hoort te zijn. De uitkomst van de waardebepaling van Finc Corporate Finance lag significant hoger dan het oorspronkelijke bod. Er werd een onderhandeling gestart, maar deze bleef zonder resultaat. “Ondanks het onderhandelingstraject en het uitwisselen van diverse standpunten, bleef het verschil van inzicht over de waarde van de aandelen groot”, vertelt Hans.

“Ondanks het onderhandelingstraject en het uitwisselen van diverse standpunten, bleef het verschil van inzicht over de waarde van de aandelen groot”

Aangewezen op onafhankelijke deskundige

In de aandeelhoudersovereenkomst lag vast dat er in deze situatie een onafhankelijke deskundige aangewezen wordt die bindend advies geeft. “Een spannende stap, ook voor ons”, vertelt Edward Gaakeer, registeraccountant bij Finc Corporate Finance. “Deze deskundige voert een eigen onderzoek uit en bepaalt op basis van haar bevindingen de waarde van de aandelen. Dit gebeurt geheel onafhankelijk van onze uitkomsten. Dat is niet alleen spannend voor Hans, maar ook voor ons. Het is in feite een controle van ons werk en we hopen voor Hans natuurlijk dat de deskundige op hetzelfde advies uitkomt.”

Het verlossende antwoord

Eind 2019 kwam het verlossende antwoord: de aandelen bleken fors meer waard te zijn dan het oorspronkelijke aanbod. De waardering door de onafhankelijke deskundige was nagenoeg gelijk aan de waarde die Finc had berekend. “Een prachtig resultaat voor Hans en de kroon op ons werk”, aldus Dennis en Edward.

Ondernemersbloed

En Hans? Die kijkt terug op een interessant traject waar hij veel van heeft geleerd. Hij kreeg meer vrije tijd, maar veel sporten bood hem toch niet genoeg beweging. Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan en dus nam hij recentelijk weer contact op met Finc Corporate Finance. Dit keer voor advies om zich in te kopen bij een bedrijf.

Jouw specialist

Edward Gaakeer RA
06 53 39 04 99
edward@fincaccountants.nl

Jouw specialist

Dennis Ligthart AA RV
06 53 74 27 53
dennis@fincaccountants.nl