ondernemer

"Je veilig voelen is cruciaal bij de verkoop van je bedrijf"

Veiligheid loopt als een rode draad door het leven van ondernemer Jerry Ros. Sterker nog, het is zijn vak. Als hij in 2019 besluit zijn beveiligingsbedrijf te verkopen, zoekt hij naar een partij om hem te begeleiden. Met als belangrijk criterium: “Ik moet me er veilig voelen.”

Ondernemersvisie

Jerry rolt al jong de beveiligingswereld in. Hij schopt het tot rayonhoofd bij een groot Rotterdams beveiligingskantoor, maar ziet haarscherp wat de automatisering en ‘veramerikaansing’ doen: “De afstand tot onze klanten en het personeel werd steeds groter.”

Dat kan beter, denkt Jerry. In 2015 verhuist hij met zijn gezin van Rotterdam naar een Zeeuws dorp en start zijn eigen bedrijf in veiligheidsdiensten. Jerry: “Een risico, maar ik wist wat de markt nodig had. En ik hield oog voor mijn medewerkers en klanten. Ik zag ze, hoorde ze en waardeerde ze.”

De juiste koper vinden

Deze focus blijkt de succesformule voor zijn bedrijf. Hij professionaliseert en groeit gestaag, met omzetten die er niet om liegen. Jerry: “In 2019 wilde ik mijn bedrijf verkopen. Anders dan gebruikelijk, zocht ik zelf naar potentiële kopers. Ook weer in lijn met mijn manier van ondernemen. Mijn mensen moeten goed terechtkomen, en niet opgeslokt worden door een grote partij die geen oog voor ze heeft.”

Op je hoede

Voor de waardering van de complexe onderneming en de begeleiding bij het verkooptraject, vraagt Jerry offertes op. “Kijk, iedere partij profileert zich als betrouwbaar. Maar je bent op je hoede. Je kunt ook het schip in gaan met ‘adviseurs’. Tussen de gegadigden zat Finc, aangeraden door mijn boekhouder. Zo gaat dat hier in het lokale praathuis.

Hoewel er gelikte presentaties tussenzaten, sprong Finc er toch uit. Omdat de nadruk op het persoonlijke contact lag. Ik voelde me er veilig. Zij begrepen mijn weerstand tegen de risico’s die voor mijn rekening zouden komen, als ik met hen in zee zou gaan. Andere partijen snapten dat ook, maar veranderden vervolgens niets aan hun aanbod of werkwijze. Finc kwam met een maatwerkoplossing, en we startten het traject. Tussentijds kreeg ik bedenkingen. Finc pushte mij op geen enkele wijze om door te zetten, terwijl ze daar financieel gezien wél baat bij hadden. Mijn gevoel was leidend voor hen. Daar heb je dat gevoel van veiligheid weer, heel belangrijk.”

Kennis en kunde

De verkoop ligt stil, maar in de zomer van 2021 ziet Jerry opnieuw een kans. “Ik belde gelijk Finc en vroeg specifiek naar Dennis Ligthart. Als register valuator waardeerde hij opnieuw mijn onderneming. Uiteindelijk bewerkstelligde hij een nog betere deal dan ik voor ogen had, onder andere dankzij zijn gedegen inzicht en kennis op het gebied van de cash and debt free berekening.

Discussie en emotie
Maar Dennis heeft meer belangrijke kwaliteiten. Hij heeft de gave aandachtig te kunnen luisteren. Soms lopen de emoties op tijdens onderhandelingen. Hij weet die dan te doseren en te temperen. En te relativeren; waar discussieer je wel en niet over. Dat specialisme heb je nodig. Ook op juridisch gebied. Soms vond ik voorwaarden onredelijk. Denk aan een concurrentiebeding of bepaalde aansprakelijkheden. Die raken direct aan mijn gevoel van veiligheid!

Als olie in een dieselmotor

Dennis wist samen met Jesse Nederlof, hun juridische rechterhand, mijn slapeloze nachten te beperken. Met Dennis als de olie in de soms haperende dieselmotor. Bijzonder in onze casus is de samenwerking met de koper. Soms overlegde ik zonder Finc over bepaalde pijnpunten, om vervolgens Finc en de juristen te vragen er een sluitend artikel van te maken. De omgekeerde wereld, maar voor ons werkte het.”

Naar eer en geweten

Jerry kijkt terug op een intensief maar vruchtbaar proces: “Ik heb kunnen handelen naar eer en geweten, en dat is erg belangrijk voor mij. Mijn mensen kunnen door zonder veel onrust, en ik voel me veilig én vrij. Mijn werkboerderij is nu een modelboerderij, bij wijze van spreken. Daar ga ik samen met mijn vrouw Sylvia volop van genieten.”

Jouw specialist

Dennis Ligthart AA RV
06 53 74 27 53
dennis@fincaccountants.nl