Rechtsvormen

Vof of andere rechtsvorm oprichten

Finc Accountants werkt samen met ondernemers uit allerlei branches en met verschillende rechtsvormen. We helpen ondernemers bij het vof oprichten of een andere rechtsvorm. Informeer eens bij onze adviseurs of een vof ook voor jou interessant is, ze kunnen je alles vertellen over de verschillen in bijvoorbeeld de aansprakelijkheid. Bij het vof oprichten, vennootschap onder firma, start je met een of meer ondernemers een bedrijf. Jij en je zakenpartners zijn dan hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele gemaakte schulden van jullie onderneming. Of jij die schulden veroorzaakt of een van je partners, dat maakt dus niet uit. Voor een groeiende onderneming zijn er zeker voordelen om een vof te starten. Vraag je je af of deze rechtsvorm goed aansluit bij je plannen? Maak een afspraak met Finc Accountants en we bespreken je gedachten en ideeën.

 

Meer informatie over VOF Oprichten? Neem contact op!

Voordelen van een vof

We krijgen bij Finc regelmatig de vraag over wat de voordelen en nadelen van een vof zijn. Een nadeel zou de privé en hoofdelijke aansprakelijkheid kunnen zijn. Ben je bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen getrouwd dan kunnen schuldeisers ook aanspraak maken op het privévermogen van je partner. We kunnen je hierover uitgebreid informeren. De gunstige fiscale faciliteiten, geen verplichting tot een minimum startkapitaal en het feit dat je een vof makkelijk kunt oprichten en opheffen, worden als de voordelen van een vof starten gezien.

Vof starten

Je kunt een vof ook samen met je partner starten, een zogenaamde man/vrouw firma. Dit is een variant op de ‘gewone’ vof, waarbij de vennoten partners van elkaar zijn. Een van de voordelen van een vof met partner, is dat je als zakenpartners allebei gebruik mag maken van de beschikbare fiscale voordelen. Een nadeel is weer de aansprakelijkheid want er mag aanspraak gemaakt worden op beide privévermogens, ook wanneer je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Je Finc adviseur denkt met je mee. Ook het kiezen van de juiste rechtsvorm hoort bij samen ondernemen.

Een vennootschapscontract

Het is niet verplicht, maar wel aan te raden, om als je een vof gaat starten bepaalde afspraken vast te leggen in een vennootschapscontract om mogelijke conflicten te voorkomen. Of laat je contract nalezen door een financieel of juridisch adviseur van Finc. Zo zorg je dat je niet per ongeluk iets belangrijks over het hoofd ziet. Wat doe je bijvoorbeeld als je onderneming failliet gaat of een van de vennoten wil uit het bedrijf stappen? We bespreken samen de zaken die belangrijk zijn en nemen deze op in de overeenkomst.

Wat nemen we mee in het vennootschapscontract?

• duur van de overeenkomst;
• namen van de vennoten en vertegenwoordigingsbevoegdheid;
• inbreng en verdeling van winst en verlies;
• geschillenregeling;
• uittreding en toetreding van vennoten.

Ben je benieuwd of een vof oprichten ook voor het bereiken van jouw ondernemersdromen een goed idee is? Wil je meer weten over de voordelen van een vof? Neem dan contact op met Finc Accountants. We kijken samen naar passende oplossingen die voor jou het ondernemen makkelijker maken.