Jouw uitdagingen

BV oprichten gunstig of niet?

Regelmatig krijgen wij van relaties de vraag of een bv oprichten voordelig is. De voor- en nadelen van een bv oprichten is verschillend per situatie en ondernemer. Er speelt namelijk nogal wat mee om rekening mee te houden bij het oprichten van een bv. Voor de een kan een bv oprichten gunstig zijn vanwege de aansprakelijkheid voordelen en voor de ander vanwege de fiscale voordelen.

 

Bv oprichten en de aansprakelijkheid

Wij kregen de vraag van een relatie, die diensten verzorgt in de zorgsector voor een Amerikaans bedrijf, of een bv oprichten verstandig zou zijn? Onze relatie dreef een onderneming in de vorm van een vof. In de vof maar ook in de eenmanszaak lopen de vennoten en de ondernemer persoonlijk risico. Dat wil zeggen dat als er iets gebeurt of de zaak failliet gaat, ook de privé-eigendommen door de schuldeisers in beslag genomen kunnen worden. Je bent dus privé aansprakelijk voor de handelingen die je in de eigen onderneming verricht. Kies je ervoor om de onderneming in een bv onder te brengen, dan rust de aansprakelijkheid in principe op de bv. De bv heeft zogenaamd rechtspersoonlijkheid en gaat de verplichtingen aan in plaats van de ondernemer zelf. Onze relatie vond dat ze veel risico liep waardoor een bv oprichten privé een stuk rust gaf.

Bv oprichten en de fiscale overwegingen

Er zijn ook fiscale voordelen om een bv op te richten, dit nemen wij altijd mee bij de overweging. In de onderneming heeft de ondernemer recht op ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek), startersaftrek in de eerste 3 jaren en MKB-winstvrijstelling van 14%. Deze faciliteiten kan je in de bv niet claimen. In een bv kan je de belastingheffing uitstellen. Bijvoorbeeld als je van plan bent te investeren. Je kunt dan het uitkeren van de winst en daarmee ook de heffing uitstellen tot je wellicht een stuk winstgevender bent. Een andere relatie van ons groet hard, ondanks de Corona. De vraag was bij welke winst het omslagpunt zou zijn om over te gaan op een bv oprichten. Samen met de klant hebben we een berekening gemaakt bij welke benodigd inkomen privé en resultaat een bv oprichten fiscaal aantrekkelijk is. Een ondernemer in een eenmanszaak betaalt over de winst maximaal 49,5% en de DGA in de B.V. maximaal 38%.

BV oprichten bij een bedrijfsoverdracht

Bij de bespreking van de jaarrekening kregen wij de vraag of het zinvol kon zijn om de onderneming om te zetten in een bv, omdat de ondernemer de ambitie heeft om over een paar jaar de onderneming te verkopen. Bij verkoop van de onderneming moet over stille reserves en de goodwill direct belasting worden afgerekend. Op basis van een globaal berekende verkoopopbrengst was snel duidelijk dat de verkoopwinst grotendeels tegen 49,5% belast zou worden. Bij een bv oprichten, zoals een holding bv of een werkmaatschappij bv kan de onderneming in eerste instantie belastingvrij verkocht worden onder de deelnemersvrijstelling. Pas als de verkoopopbrengst aan privé wordt uitbetaald (wat ook in delen kan) ben je hierover nog maar 26,9% belasting verschuldigd. Wil je gebruik maken van dit forse tariefverschil moet je met oog op bedrijfsoverdracht tijdig de keuze maken voor het oprichten van een bv of de omzetting maken naar een bv (richtlijn 3 jaar voor verkoop).

Bv oprichten ja of nee?

Het antwoord op de vraag, een bv oprichten ja of nee is niet zo eenvoudig. Het is erg afhankelijk van de omstandigheden van de ondernemer. Zowel een bv oprichten, als een eenmanszaak of vof hebben voor- en nadelen. In een persoonlijk gesprek maken wij de verschillen inzichtelijk en kijken wij naar de persoonlijke situatie. In alle 3 deze voorbeelden, was het gunstig om de stap te maken naar een bv oprichten. Mocht het niet voordelig zijn om de keuze te maken naar een bv oprichten, dan adviseren wij dit natuurlijk ook. Ook benieuwd of een bv oprichten voor jou gunstig kan zijn? Kom gerust langs voor een vrijblijvende afspraak.

Jouw specialist

Arno van Oosterhout AA
06 12 43 79 77
arno@fincaccountants.nl

Jouw specialist

Marleen van Son
0416 67 51 50
marleen@fincaccountants.nl